Studentski rad u Nemačkoj

Opšte informacije o programu

Studentski rad u Nemačkoj je program koji Kontekst uspešno radi više od 16 godina. Ovaj studentski program je kulturna razmena - studentima se pruža mogućnost da putem studentskog rada u Nemačkoj bliže upoznaju nemački jezik, kulturu, običaje i steknu radne navike. Mnogim studentima to će biti prvo radno iskustvo i prvi zarađeni novac.

Program je namenjen svim studentima uzrasta od 18 do 35 godina, koji imaju osnovno poznavanje nemačkog jezika ili napredni nivo engleskog jezika i su u mogućnosti da rade minimalno 60 dana, a maksimalno 90 dana za vreme oficijalnog letnjeg raspusta koji je propisan od fakulteta na kojem studiraju. Da bi mogli početi radom u Nemačkoj, potrebno je da dobiju radnu dozvolu pomoću koje su boravak i radno mesto regulisani i odobreni od strane Nemačke Savezne agencije za zapošljavanje ili Zentrale Auslands und Fachvermittlung (ZAV).

Kontekst vam priprema i sređuje kompletnu dokumentaciju u vezi sa studentskim radom BESPLATNO!

Progam je kompletno besplatan, studenti su u obavezi da sebi obezbede putničko i zdravstveno osiguranje za vreme kompletnog boravka u Nemačkoj.

Kontekst je zvanični regruter McDonald’s-a i ostalih kompanija sa kojima uspešno radi i upravo to je razlog zašto je posredovanje besplatno.


Radne pozicije i lokacije

Nakon prijavljivanja za studentski rad u Nemačkoj i kompletiranja svih potrebnih dokumenata, sledi raspoređivanje na radna mesta. Dodela radnih mesta zavisi od vašeg poznavanja nemačkog jezika, prethodnog radnog iskustva kao i određenih zahteva samih poslodavaca. Mi vas obaveštavamo o radnom mestu i lokaciji gde ćete raditi odmah nakon uspešne aplikacije, i to u najkraćem mogućem roku, u zavisnosti od vaših zahteva i kvalifikacija.

Odbijanje prve radne ponude koje ste dobili sa naše strane nakon uspešnog intervjua ne znači da tu stajemo da regrutacijom, ali znači da ćete drugu ponudu dobiti tek kada svi ostali studenti budu raspoređeni i svi dobiju jednaku šansu za učestvovanje na ovaj program.

Najveći deo radnih pozicija je u oblasti sistemske gastronomije, ostali poslovi su čišćenje objekata, fabrike, hoteli i slični poslovi. Lokacije su nam širom Nemačke uključujući i najveće gradove koji su našim studentima najatraktivniji: Berlin, Minhen, Hamburg, Frankfurt, Keln itd. Ukoliko prvi put idete na ovaj studentski program, naša preporuka je da ipak odaberete manje mesto u cilju lakšeg adaptiranja novoj sredini i načinu života.


Plata

Od 01.10.2022 godine,  minimalna plata u Nemačkoj  iznosi 12 evra bruto po satu. U zavisnosti od radne pozicije, plata varira od 12 evra do 14 evra bruto po radnom satu, radi se minimum 39 časova nedeljno.  Studentima sleduje minimum 30 minutna pauza  tokom dana, koja je neplaćena. Studenti u Nemačkoj su jedino obveznici personalnog poreza, koji iznosi 12-14%, a koliko će tačno biti zavisi  od toga koliko je student izradio dodatnih časova, noćnih smena itd.


Smeštaj

Postoje poslodavci koji nude smeštaj i/ili hranu i troškove odbijaju od plate. Najčešće su ovakvi smeštaji kolektivni pri čemu nekoliko studenata deli sobu, toalet i kuhinju.

Ukoliko poslodavac ne obezbeđuje smeštaj, student i Kontekst zajedno traže isti. Agencija insistira na tome da studenti budu uključeni u proces pronalaska odgovarajućeg smeštaja, i da na kraju oni sami donesu odluku da li im se dopada i da li bi sebi isti mogli priuštiti ,kao i da li im odgovaraju uslovi.


Zaključak

Ukoliko si student i nemaš više od 35 godina, imaš osnovno poznavanje nemačkog jezika ili razgovorni nivo engleskog jezika, nemaš plan gde ćeš provesti leto, a želiš se družiti sa drugim studentima , upoznati ljude iz celog sveta, istraživati nova mesta i posetiti evropske metropole, a da pri tome i zaradiš solidnu svotu novca, onda je sledeći korak da se prijaviš na ovaj program i počneš da spremaš potrebnu dokumentaciju.

- Aplikacije su u toku i možete aplicirati na: Aplikacija za studentski rad


Brošura za W&T Nemačka


Ako imate dodatna pitanja, a ne možete posetiti naše kancelarije, zakazujte online info sesiju na: Calendly

O nama

Kontekst jeste tim sastavljen od diplomiranih filologa koji imaju ogromno iskustvo u sprovođenju programa kulturne razmene i bukvalno svaki član tima bar jednom bio učesnik jednog od studentskih programa, čime je Agencija Kontekst postala prepoznatljiva i poštovana agencija na celom Balkanu i šire.

Lokacija